Na een museumstilte van ruim twee maand, open M in Leuven vanaf 18 mei weer haar deuren. Vanaf vrijdag 15 mei kunnen bezoekers kaartjes kopen. Om de heropening van het museum te vieren, heeft het museum een splinternieuwe tentoonstelling.
In de tentoonstelling Rodin, Meunier en Minne blikt het museum samen met haar bezoekers terug naar de beeldhouwers Auguste Rodin, Constantin Meunier en George Minne die voortrekkers waren van een echte beeldrevolutie. Deze revolutie zou het fundament leggen voor de moderne beeldhouwkunst.
0 Reacties
Toerisme Vlaanderen en Toerisme Oostende lanceren op vrijdag 15 mei een opvallende TikTok-campagne rond de Vlaamse Meester James Ensor. Het idee is om kinderen warm te maken voor de kunst van Ensor, via een kanaal dat deel uitmaakt van hun leefwereld en identiteit. Opdat die kinderen op hun beurt hun ouders warm maken voor de werken van de Oostendse kunstenaar.
Door de maatregelen rondom het coronacrisis en de lockdown van België moest ook S.M.A.K. Gent haar deuren sluiten voor bezoekers. De bewoners van Gent en omstreken konden niet meer genieten van de bijzondere kunstwerken van het museum, en moesten verplicht thuiszitten. Om te voorkomen dat de muren bij mensen thuis op hen afkomen heeft S.M.A.K. nu een nieuw initiatief. #smakdicht(bij)
Met de hashtag wil het museum aangeven niet allen dicht te zijn, maar juist ook dichtbij de mensen. De meer dan 2000 collectiewerken staan nu in het deopt, afgeschermd in de museumzalen. De lockdown zorgt ervoor dat niemand de werken kan zien. (©)Riedstra
Omdat alle kunstevenementen de komende weken afgelast zijn, schrijft Riedstra in plaats van recensies een kleine serie over natuur in de kunstgeschiedenis. In de vorige aflevering was te lezen dat het landschapschilderen zijn oorsprong in Nederland vond. In de Gouden Eeuw was er de behoefte vanuit de welgestelde kooplui om hun huizen te decoreren met schilderijen van een niet-religieuze aard. Tot dan toe was religie naast stillevens en portretten, de norm voor schilderijen. 17e en 18e eeuw, impressionisme Rond de 17e eeuw begon de kunstwereld te veranderen. In de Nederlandse schilderkunst werden symboliek en een groot kleurenrijkdom op de doeken steeds belangrijker. In deze tijd begonnen kunstenaars ook te tekenen. Reden hiervoor was dat het goedkoper en sneller was dan het intensieve en precieze schilderen. Echter werden de tekeningen nauwelijks bekeken door mensen, met als gevolg dat ze in laden verdwenen. Pas veel later kwam er aandacht voor de tekeningen van de kunstenaars uit de 17e eeuw. Een goed voorbeeld hiervan is de tekening van Rembrandt van Rijn (©)Riedstra
Omdat alle kunstevenementen de komende weken afgelast zijn, schrijft Riedstra in plaats van recensies een kleine over natuur in de kunstgeschiedenis. Tijd en plaats De wortels voor landschap-schilderen liggen in de oudheid. In de Chinese kunst, waar al ruim duizend jaar landschappen worden geschilderd. Ze tekenden en schilderden vanuit filosofische tradities (Taoisme, in harmonie met de natuur). Ook de Grieken en Romeinen schilderden landschappen en tuinen. In de tijd van het Romeinse Rijk werden de muren van de steden beschilderd met boeiende landschappen. Na de val van het Romeinse Rijk verdween deze vorm. De schilderijen op de muren werden vervangen door religieuze taferelen. In de 16e eeuw, in de tijd van de Renaissance kwamen deze invloeden uit het Romeinse Rijk weer terug, en begonnen kunstenaars weer oog te krijgen voor het landschap. Alle activiteiten worden uitgesteld of afgelast. In overleg met kunstenaars en partners zoeken we waar mogelijk naar nieuwe data in de toekomst.
WAAROM? Om de gezondheid van zwakkere mensen en de zorgcapaciteit van onze ziekenhuizen te vrijwaren, zijn grondige preventieve maatregelen nodig. Door tijdelijk te sluiten hopen we bij te dragen aan een minder snelle verspreiding van het virus. WAT NA 31 MAART? In de komende weken bekijken we hoe de situatie evolueert. Houd deze nieuwsbrief en de sociale media van Kunsthal Gent in de gaten voor informatie over het programma, de openingsuren in april en nieuwe data voor uitgestelde activiteiten. Op vrijdag 13 maart zou het radiocollectief uit het ontwikkelingsprogramma, Ja Ja Ja Nee Nee Nee, met twee lecture-performances hun werkperiode in Kunsthal Gent officieel op gang trappen. Ook op vrijdag had Post Collective een Vocal Performance workshop gepland. Op zaterdag en zondag zou Manoeuvre samen met Ada van Hoorebeke, Kato Six en Maartje Fliervoet en vele deelnemers verder werken aan Fake Calligraphy #4. Deze activiteiten worden dus al uitgesteld naar latere datum. |