KUNSTKRANT.BE
  • Nieuws
  • Kunstkrant Nederland
  • Boeken
  • Contact
    • Adverteren
    • Over Kunstkrant

Foto

Nieuws

MUDIA heropent met de slogan “Kunst op andere wijze”

16/6/2020

0 Reacties

 
Foto
MUDIA, in het hart van het Redu in de Ardennen, onthult na de lockdown het programma van haar tweede zomer met heel wat vernieuwingen, terwijl het haar basisprincipe verder versterkt.
 
Bestemming Redu!
Deze zomer staat in het teken van lokaal toerisme. Het perfecte moment om met vrienden of het gezin een verblijf of uitstap te plannen naar Redu, in de Ardennen. Sinds twee jaar kan het bekende boekendorp uitpakken met een van de meest toonaangevende interactieve musea in Europa, het MUDIA.
 
De basisprincipes van MUDIA verder versterkt
MUDIA, met haar slogan « Kunst op andere wijze », voelt zich gesterkt in haar waarden in het post-Corona tijdperk. Een intimistisch bezoek aan een museum dat opvalt door haar uitmuntendheid, haar aantrekkingskracht als niet-traditioneel museum, haar educatieve en ludieke missie, haar verankering in het dorp Redu en haar prachtige omgeving.
Het logboek bewijst het: haar waarden alsook de uitzonderlijke kwaliteit van haar collectie verleiden het publiek en introduceren sommige mensen tot de kunstwereld. In één jaar tijd heeft MUDIA al haast 25.000 bezoekers verwelkomd. 
Drie nieuwe zaken deze zomer!
1) Een meesterwerk van Toulouse-Lautrec (toegankelijk voor het publiek vanaf 4 juli)
Dit nieuwe toeristische seizoen wordt ingehuldigd op zeer exclusieve wijze met de komst van een belangrijk werk in haar collectie: « Portret van een jonge vrouw» van Henri de Toulouse-Lautrec. Dit meesterwerk wordt geïntegreerd in het parcours van MUDIA. Nog een te ontdekken schat in deze uitzonderlijke collectie, vanaf 4 juli.
 
2) Een catalogus
Deze zomer is de catalogus over de hele collectie van MUDIA beschikbaar. Dit mooie boek, een uitmuntend wetenschappelijk werk, vervolledigt het interactieve en ludieke bezoek.
 
3) Zich nog meer vermaken met een buitengewoon spel
In MUDIA kan je kunst ontdekken en erover leren via spelen. De hele zomer biedt MUDIA haar bezoekers de mogelijkheid om een buitengewoon spel te spelen dat haar artistieke collectie verbindt met het dorp Redu, haar erfgoed, bibliotheek, restaurants, cafés, winkels van vaklui en pittoreske straatjes. Daarnaast kan de bezoeker wandelen in de omliggende natuur, die groen en heuvelachtig is.
 
MUDIA is ook bijzonder door haar methodes en benadering die opzettelijk gericht is op « het grote publiek » van kunst en cultuur, om kunst voor allen te verspreiden zoals sterk verdedigd door Eric Noulet en het stichtend team van MUDIA. MUDIA, dat is ook een shop en een café-bibliotheek in het hart van het dorp Redu.
 
Een meesterwerk voor iedereen, focus op de Toulouse-Lautrec
Dit uitzonderlijk oliewerk op doek, afkomstig uit een Europese privécollectie, meet 43,5 op 33 cm en dateert uit 1899. Aan het einde van de jaren 1890 staat de kunstenaar aan de top van zijn talent, zowel als schilder als lithograaf. De schouders van de jonge vrouw zijn geschetst in enkele vlugge trekken. Haar gezicht is geschilderd met kleine toetsen, in een ware impressionistische stijl. Dit portret getuigt van de steeds hernieuwde fascinatie van de schilder voor het vrouwengezicht: de verloren blik, de uitdrukking van de zielentoestand van prostituees en hun sensualiteit. De schilder, die een provocateur was, verbergt niet dat hij bordelen bezocht waarvan hij het dagelijkse leven vastlegde zonder voyeurisme.
 
Over MUDIA
MUDIA eist het statuut op van een museum-attractie. Het heeft haar deuren in september 2018 geopend in de Provincie Luxemburg. Met meer dan 300 werken en een bijzondere didactische benadering, heeft de opening van MUDIA zich op de kunst scene in België en de grensregio gepositioneerd als een van de niet te missen events van 2018/2019. Opgericht door een Belgische kunstliefhebber, Eric Noulet, en ondersteund door Belgische en internationale privé collecties, verenigt MUDIA talrijke originele meesterwerken van grote namen van de Renaissance tot nu, met werk van Véronèse, Brueghel, Rodin, Spilliaert, Van Dongen, Wouters, Picasso, Modigliani, Giacometti, Magritte, Hergé, Franquin, Geluck om er maar enkele te vermelden... Schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, strips, foto’s, film,... komen samen in een ludiek, digitaal en hightech parcours, in verschillende stappen die het publiek uitnodigen om deel te nemen, terwijl men tegelijk kan bijleren door zich te vermaken en de kunstgeschiedenis en haar evolutie begrijpen. In een ruimte van meer dan 1000 m2, met in totaal twintig verschillende zalen, biedt MUDIA de bezoeker een globale visie van de kunstgeschiedenis met meer dan 300 originele werken in zesenveertig verschillende kunststromingen.
 
Op gebied van architectuur is MUDIA gevestigd in een oude pastorij uit de 19e eeuw in het centrum van het dorp Redu, bekend als Boekendorp. Haar renovatie werd toevertrouwd aan een architectuurbureau uit de regio, La Grange atelier d’architectures. Een uitdaging die bijdraagt aan de originaliteit van MUDIA: de bezoeker de ervaring bieden rond te zwerven in een tentoonstellingsruimte waar het verleden nog steeds aanwezig is. De bijzonderheid van MUDIA ligt in haar scenografie. Met een volledig nieuwe, interactieve tool nodigt het museum de bezoeker uit om de geschiedenis opnieuw te doorlopen aan de hand van een chronologisch parcours dat kunstwerken combineert met ludieke activiteiten. Bij elke stap worden de emoties en zintuigen van de bezoeker geprikkeld door talrijke interacties met meesterwerken die zo een intieme, emotionele en poëtische link creëren tussen de bezoeker en de inhoud die wordt tentoongesteld in MUDIA.
 
In totaal verlevendigen een zestigtal spelletjes, geanimeerde schilderijen, grappige en instructieve video’s of testen het bezoek dat zich uitstrekt over twintig zalen en zeven eeuwen kunstgeschiedenis omspant, van de 15e tot de 21e eeuw. De attracties die plaatsvinden in een scenografie die wordt gecoördineerd door de Belgische scenograaf Christophe Gaeta, zijn ontworpen door de grootste Belgische studio’s die de meest vernieuwende technieken gebruiken. Ze nemen verschillende vormen aan zoals quizzen, geanimeerde replica’s met verrassingen, spelletjes omtrent reflecties, inkleuren en geheugen, animatiefilms, ruimtes voor selfies, enz. Het is altijd heel leuk in MUDIA!
 
Speciaal voor MUDIA werd door de Franse studio AmaK een nieuwe animatiefilm gemaakt die de kunstgeschiedenis en haar belangrijkste stromingen ontcijfert. Deze kortfilm van tien minuten wordt geprojecteerd in de laatste zaal van het museum en biedt bezoekers en kinderen de mogelijkheid om het verband te begrijpen in de evolutie van verschillende stromingen, van oude schilderkunst tot hedendaagse kunst. Door technieken van synthese beelden te combineren met motion design, neemt de kortfilm de bezoeker mee op een instructieve reis naar het hart van een triptiek van Jheronimus Bosch. Door de tussenkomst van een klein meisje en twee denkbeeldige schepsels gaat de toeschouwer op ontdekking naar verschillende artistieke stijlen en hun evoluties, en dat, via iconische werken.
 
Rechtstreeks gelinkt aan haar atypische benadering, die wordt geïllustreerd door haar slogan "Kunst op andere wijze ", is de aantrekkelijkheid van de presentatie een van de prioriteiten van MUDIA. Om dat te doen onthult MUDIA een parcours dat zowel didactisch als ludiek is. Naast talrijke activiteiten die worden voorgesteld in elke zaal, stelt het museum een audiogids ter beschikking van de bezoekers die speciaal werd bedacht voor een jong publiek. Breng een leuke tijd door met het hele gezin in MUDIA  
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

      Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

    Inschrijven in voor de nieuwsbrief

    Categories

    Alles

    RSS-feed

KunstKrant.be Officiële Website Copyright
© KunstKrant.be 2020
All rights reserved. 
KunstKrant.nl Website is NOT responsible for any external link on the website
Powered by: Uitgeverij Nobelman
Contact
kunstkrant.be
Emdenweg 3
9723 TA Groningen
Mobiel: +031 (0)650831893
E-mailadres: info@kunstkrant.nl
© COPYRIGHT 2020. ALL RIGHTS RESERVED.
  • Nieuws
  • Kunstkrant Nederland
  • Boeken
  • Contact
    • Adverteren
    • Over Kunstkrant